למרבה הצער, עובדים רבים נפגעים במקום עבודתם כתוצאה מתאונה או מחשיפה לחומרים מזיקים, סביבה רועשת מדי או חלקיקים מזהמים. על אף שהחוק מגדיר תנאי עבודה נאותים, עדיין מתרחשות בישראל עשרות תאונות עבודה בענפי משק שונים, ועובדים רבים נפגעים עקב ובמהלך עבודתם. במאמר זה נספר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת במקרה והוגדרתם כנכים עקב עיסוקכם, למי פונים ומה עושים.
הסכנות האורבות לנו בעבודה
כולנו חולמים לעסוק במקצוע מסוים ועובדים קשה כדי לעמוד בדרישות להתקבל אליו. מקצועות כגון רפואה, כבאות אש והצלה, כוחות הביטחון והמשטרה, תעשייה עתירת ידע, הייטק, מדעים מדוייקים ועוד הינם חלומם הגדול של ילדים רבים. אך בעודנו שוקדים על הלימודים ועוברים מבחנים שונים בתקווה להתקבל לעבודת החלומות שלנו, אנו מדחיקים את הסיכונים.
תנאי העבודה, הלחץ והסטרס, החשיפה לחומרים קשים, מראות שמלווים אותנו כל החיים, תאונות עבודה או תאונות דרכים מהעבודה וממנה הביתה יכולים לקרות לכל אחד ולפגוע בו פיזית ונפשית. למרבה הצער, אחוז הנפגעים גופנית ונפשית אשר מגיעים עד כדי נכות הולך ועולה חרף המאמצים לשמור על תנאי עבודה נאותים.
מתי נכות נגרמת כתוצאה מעבודה?
ישנם מצבים שבהם הוכחת הקשר בין הנכות לבין מקום העבודה פשוטה מאד כגון נפילה מגובה, פגיעה ממכונה, תאונת דרכים או פציעה במהלך יום העבודה, כל אלו הן הוכחות שמהם לא ניתן להתעלם. אולם ישנם מצבים אחרים שבהם תהליך ההוכחה יהיה מורכב יותר כגון הוכחת פגיעה נפשית או גופנית כתוצאה מלחץ (כגון התפרצויות והתקפי חרדה או פגיעה בלב) פגיעה שנגרמה מפעילות חוזרת ונשנית כגון הקלדה, עמידה או ישיבה ממושכת ועוד.
מסיבה זו נקבעו בחוק מספר 'מחלות עבודה' נפוצות שמקלות על העובד להוכיח את הקשר שבין הפגיעה לבין מקום העבודה, לדוגמא, מחלות ריאה, פגיעות הקשורות לצוואר, למפרקים השונים ולגב, סרטן, פגיעות באוזניים כתוצאה מרעש ועוד. חשוב מאוד לציין כי על המעסיק והעובד חלות הוראות בטיחות ואלו אף נאכפים על ידי רשויות שונות, על העובד ועל המעביד לוודא כי הם לובשים ציוד מגן מתאים, נעזרים בכלי עזר ומגן אפשריים כדי למנוע פגיעה כגון נעליים סגורות, כפפות, אוזניות שקט או מוצרים ארגונומים שונים וכי נערכות בדיקות בטיחות סדירות במקום העבודה.
למי פונים ומה עושים במקרה של תאונת עבודה?
במקרה של פגיעה מיידית כגון תאונה, חשוב מאוד שמיד לאחר הטיפול הרפואי תפנו לעורך דין המתמחה בהגשת תביעות פיצוי לנפגעי עבודה. עורך הדין יסייע לכם לאסוף עדויות, לברר את פרטי התאונה ולאסוף מידע קריטי על הגורמים שהובילו לתאונה על מנת לבסס את תביעת הפיצוי.
במידה והפגיעה הינה עקב שנים ארוכות של עמידה, ישיבה, תנאי עבודה גרועים או חשיפה לחומרים מזיקים, יש צורך בבירור אילו צעדי בטיחות נקט, או לא נקט, המעביד על מנת להגן על עובדיו לאורך השנים. פנייה מוקדמת ככל האפשר לעורך דין לענייני תביעות פיצויים תעזור לכם לאסוף את כל החומרים הדרושים לקראת הגשת התביעה ולהעניק לכך יעוץ משפטי בכל הנוגע לדבר.
מניעה היא הדרך הכי טובה לפגיעה
זכרו היטב את זכויותיכם ומנעו פגיעה. אם אתם חושבים שבית העסק שבו אתם מועסקים אינו עושה די כדי להגן עליכם, פנו עוד היום לעורך דין על מנת להתייעץ ולהביא לשיפור מיידי במצב. כל בית עסק אחראי לשלום עובדיו, אך העובדים עצמם צריכים להכיר את זכויותיהם ולעמוד על כך שאכן יתממשו.