תאונות דרכים בארץ הן מכת מדינה וחבלת ראש כתוצאה מתאונת דרכים היא מהפגיעות הנפוצות בתאונות דרכים. לחבלת ראש יכולה להיות השפעה עצומה על הנפגע ויכולתו לחזור ולתפקד כפי שתפקד לפני התאונה. גם כאשר נדמה כי מדובר בפגיעת ראש קלה, חשוב מאוד להתפנות לטיפול במרפאה מסודרת מיד לאחר התאונה ולדווח לצוות המטפל אם חווים, בחילות, כאב ראש, סחרחורות טשטוש ראיה, טינטון (צליל מטריד באוזן) או אם סובלים מהקאות. חבלת ראש יכולה גם להוביל לפוסט טראומה.
הפגיעה היא לא תמיד מיידית
בניגוד לפגיעות נפוצות אחרות בתאונות דרכים, החומרה של חבלת ראש לאחר התאונה אינה תמיד ברורה. ישנם מצבים בהם רק לאחר שבועות הנפגע יזהה את חומרת הפגיעה ולעיתים התסמינים יהיו בעיקר התנהגותיים כגו הפרעות בדיבור, נטייה לעצבנות, שינויי מצב רוח קיצוניים, קשיי ריכוז ושכחה של שמות או מקומות בהם הונחו חפצים שונים.
את מי לתבוע לאחר חבלת ראש בתאונת דרכים?
תביעת ביטוח לאומי
בנוסף נפגע תאונת דרכים אשר סובל מחבלת ראש שהובילה לנכות תפקודית יכול להגיש תביעה גם כנגד המוסד לביטוח לאומי. כאשר התאונה אירעה בדרך לעבודה או ממנה כמו גם, במסגרת של נסיעת עבודה הנפגע יכול להגיש תביעה לענף נכות מעבודה. כאשר לא מדובר בתאונת עבודה ניתן לתבוע את המוסד לביטוח לאומי במסגרת תביעת נכות כללית (בה צריך להוכיח נכויות יחסית גבוהות כדי לקבל קצבה) בהתאם למצבו של התובע הוא הוא יכול לקבל גם גמלת ניידות וגמלת שירותים מיוחדים במקרים רבים.
חשוב לדעת עי לא ניתן לקבל פיצוי גם מביטוח לאומי וגם מחברת הביטוח בגין אותם רכיבי פיצוי ולמעשה הפיצוי שאחד משלם מקוזז מהפיצוי שהשני משלם כך שסה"כ יקבל הנפגע פיצוי בשיעור של 100% משני הגורמים הללו יחד.
תביעת חברת הביטוח
כאמור לאחר חבלת ראש כתוצאה מתאונת דרכים חשוב למצות את הזכויות מול חברת הביטוח. חשוב להבין כי בניגוד לתביעות נזיקין רגילות בעת הגשת תביעה מחברת הביטוח במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התובע/הנפגע אינו נדרש לנושא האחריות או הגורם לתאונה והוא יהיה זכאי לפיצויים שנקבעו בחוק גם אם התאונה אירעה באשמתו.
חבלת ראש כתוצאה מתאונת דרכים עשויה לגרום לבעיות קוגניטיביות ונוירולוגיות משמעותיות ולהביא לפגיעה בריכוז, בכושר השיפוט ובזיכרון. בעת הגשת תביעה עקב חבלת ראש בתאונת דרכים ובהתאם לחוק הפיצויים לא ניתן לצרף לכתב התביעה חוות דעת של מומחה רפואי מטעם התובע. בית המשפט הוא שממנה מומחה רפואי מטעמו לשם קביעת היקף הנזקים וגובה סכומי הפיצוי.
התיישנות תביעת חבלת ראש
תקופת ההתיישנות של תביעות החוסות תחות חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים עומדת על 7 שנים ממועד התאונה. חשוב לדעת שעצם ניהול המגעים מול חברת הביטוח לא מספיקה את מרוץ ההתיישנות וחשוב להעביר את התביעה לבית המשפט טרם שתסתיים תקופת ההתיישנות.
דוגמה למקרה שטופל במשרדנו
הנפגעת הייתה בחורה כבת 27, סטודנטית לתואר שני שעבדה במקביל ללימודיה כמזכירה.
התובעת נפגעה בתאונת דרכים עת הייתה הולכת רגל שחצתה כביש במקום בו אסור היה לחצות. התובעת נחבלה קלות בידיה ובראשה.
ממקום התאונה הובהלה התובעת לבית חולים שם היא עברה מספר בדיקות ובסיומם שוחררה לביתה.
בחלוף החודשים לאחר התאונה החלה התובעת לסבול מרגישות יתר לרעשים, מקשיי ריכוז ומכאבי ראש. התובעת נבדקה על ידי מספר רופאים שקבעו כי היא סובלת מתופעות של זעזוע מוח.
תיק זה הועבר למשרדנו לאחר שעו"ד אחר טיפל בתביעה והגיע לפיצוי בסך 75,000 ₪.
לאחר שהתביעה הועברה למשרדנו פעלנו להגשתה בבית המשפט תוך שדרשנו מינוי של מומחה רפואי בתחום הנוירולוגיה.
בית המשפט כמובן שנעתר לבקשה (שכן בתיק היה יותר מ"ראשית ראיה" הדרושה לצורך מינוי מומחה רפואי).
התובעת נבדקה על ידי המומחה אשר קבע כי נכותה הינה בשיעור של 25%.
על בסיס נכותה זו המליץ בית המשפט לצדדים להתפשר בעבור פיצוי בסך של 630,000 ₪ וכך אכן הסתיימה התביעה בפשרה.
סיכום תביעה עקב חבלת ראש בתאונת דרכים
לסיכום הנושא, במאמר זה עסקנו בתביעות עקב חבלות ראש כתוצאה מתאונות דרכים. כפי שציינו, את מיצוי הזכויות יש לעשות גם מול חברת הביטוח שהנפיקה את פוליסת החובה לרכב בהתאם לחוק הפיצויים וגם מול ביטוח לאומי וגם. אם נפגעתם בתאונת דרכים וסבלתם מחבלת ראש, אתם זקוקים לליווי משפטי מקצועי ומדויק. לשם כך צרו קשר עם משרד עורכי דין עורך דין גיא דויטש המתמחה בתחום ומייצג נפגעי תאונות דרכים עם דגש על חבלות ראש מזה למעלה מ-23 שנים.